Plåtbearbetningsmaskiner är helt enkelt vad det låter som. Det är alltså maskiner som på något sätt bearbetar plåt vilket man kan göra på olika sätt. Det finns därmed en uppsjö av olika maskiner för metall- och plåtbearbetning. Dessutom finns det olika slags tillbehör och verktyg som passar till dessa maskiner och vad ni ska utföra. Dessa maskiner används främst inom verkstäder och industrier.
Olika typer av plåtbearbetningsmaskiner
Som vi redan nämnt finns det en mängd olika typer av plåtbearbetningsmaskiner. Det gäller därför att hitta det som är den bästa lösningen för just ert företag och era produkter. Inom denna kategori finns bland annat maskiner för:
- Bockning. Bockning innebär att plåten bearbetas till en viss form, en så kallad bockning. Det finns olika typer av bockningsmaskiner som till exempel stansmaskin, profilbockningsmaskin som antingen kan vara mekanisk eller hydraulisk, plåtvikningsmaskin och profilbockningsmaskin. Den sistnämnda kan också användas för att böja olika slags rörföremål och har en hög precisionskvalitet.
- Kantvikning/kantpressning. Denna plåtbearbetningsmaskin använder spänning och kompression för att skapa produkterna genom att vika och böja materialet. Detta görs med hjälp av en maskin som oftast kallas för kantmaskin eller plåtbockningsmaskin men också plåtvikningsmaskin eller kantvik. Kärt barn har många namn. Kantpressning är ofta en viktig del för att slutligen kunna leverera en komplett produkt i plåt.
- Stansning. Stansning är en väldigt effektiv och mångsidig metod för att bearbeta tunn plåt.
- Pressning. Det finns olika slags pressar där de tre vanligaste är mekaniska, hydrauliska eller mekaniska med servoteknik. En hydraulisk press används för djupare och mer komplicerade stansningar än en mekanisk sådan.
- Svetsning. Det finns även olika typer av svetsningar, nämligen både manuell och robotsvetsning. Genom att anpassa svetsningen utifrån era individuella förutsättningar kan man få det slutresultat precis som man vill.
- Skärning. Det finns olika typer av plåtskärningsmetoder. Det kan vara allt från laser- och rörlaserskärning till vatten-, gas- och plasmaskärning samt slittning. De olika skärningsmetoderna har både sina för- och nackdelar. Vilken som passar bäst beror bland annat på plåtens tjocklek och kvalitet. Den metod för maskinbearbetning som passar just er bäst kan företaget som säljer maskinerna hjälpa till med.